Waarom overstappen op A-cat?

Waarom stappen mensen over op een a-cat?

Vandaag vragen we dat aan 1 zeiler die in 2009 is overgestapt op de a-cat.

Robert Feddes wisselde zijn Spitfire om voor een supersnelle flyer a-cat.

Waarom?

"ik heb het zeilen met de paplepel ingegoten gekregen, mijn vader - Fokko Feddes - voer jarenlang hobie 14 bij de Hoekse Watersport Vereniging. Van hem heb ik leren zeilen. Na jaren niet gezeild te hebben ben ik een jaar of 10 geleden weer gaan zeilen, op de meer dan 30 jaar oude hobie 14 super van mijn vader.

Al snel ben ik toen overgestapt op een nacra 5.5 zonder spi, die ik meestal alleen voer. Eerste keer dat ik meedeed aan RTG, voeren we aan de wind naar RTG en lagen we heel goed, terug werden er om ons heen allemaal spi's getrokken en toen hadden we echt het nakijken.

Natuurlijk moest er toen een boot met spi komen, dat werd een hobie tiger, na een paar jaar hobie tiger heb ik er een dart 16 bijgekocht, maar die was echt te langzaam, wel ontzettend leuk en lompsterk, maar echt niet snel genoeg.

Omdat ik doordeweeks vaak alleen het water op ga, wilde ik graag een lichtere boot. een hobie tiger van 180 kilo alleen omhoog sjouwen, dat wordt je een keer zat, daarom overgestapt op een spitfire, waarom spitfire? Omdat er in dat jaar 5 bij de eerste 10 waren geeindigd bij Ronde Texel, en omdat ik een mooi filmpje had gezien waarin die spitfire gierend over de kop ging en alles heel bleef.

2e Plaats RondeTienGemeten Robert FeddesIk heb 3 jaar met veel plezier spitfire gevaren, maar ging twijfelen over mijn spitfire omdat er bij ons op de club - hellecat - op dinsdag avond steeds meer boten het water op gingen, de meesten a-cats en ik zeilde mee, maar afkruisend trok ik een spi en liep dan mooi van die a-cats weg, en aan de wind was het meestal andersom. Maar ik wist nooit of ik nou goed zeilde of niet.

Toen Eric Lampier, zeilmaat met een nacra 18-2 op de dinsdagavonden, zei dat hij op een a-cat over wilde stappen, wilde ik er eerst niet aan geloven. 'Is dat niet veel te licht om heel te blijven, en gaan we dan die spi niet missen?' En zo had ik nog wel meer vragen, maar goed, eigenlijk voor de grap mijn boot te koop gezet, en die verkocht ik zo goed, dat ik meteen een hele mooie a-cat flyer bij ons op de club kon terugkopen.

Ik zeil nu 1 jaar a-cat en ik heb nog nooit zo veel gezeild, bootje weegt 70 kilo, als een veertje naar en van het water...

Op dinsdagavond zeilen met de andere a-cats, eerst kon ik dus echt niet mee komen, dan weet je dus meteen hoe goed je echt kan zeilen, maar uren op het water maken toch  verschil, veel gezeild dit jaar en bij RTG 2009 had ik het geluk met Piet Saarberg over de start te gaan, Piet riep wat tips, en ik heb gedaan wat hij zei en ben achter Piet aan blijven varen en kwam als 2e a-cat binnen.