Sjoerd Hoekstra Wint Wismar...

Sjoerd Hoekstra Wint Wismar en Onthult Nieuwe Techniek Afkruisen...

2010 is o.a. het jaar van de comeback van Sjoerd Hoekstra.

Na een periode waarin we de naam van Sjoerd even niet tegenkwamen in de rankementen van de A-klasse, zien we nu op allerlei plaatsen Sjoerd weer hoog te voorschijn komen.

Op het NK a-cat werd hij derde, op het Duitse kampioenschap eerste en tijdens de laatste grote A-klasse wedstrijd van Noord Duitsland, in Wismar, behaalde hij opnieuw een eerste plaats.

In Wismar waren op enkelen na  alle deelnemers uit de top 10 van de Duitse Kampioenschappen weer aanwezig. Voornaamste afwezige was Bob Baier die al had aangekondigd dat de Duitse Kampioenschappen zijn laatste wedstrijd van 2010 zou zijn. Er waren 19 deelnemers uit 3 landen (GER – NED – DEN) en de weersomstandigheden waren perfect met zaterdag 10 tot 14 knopen wind en op zondag 2 tot 8 knopen wind over het redelijk vlakke water van de baai voor Wismar. 

Sjoerd zeilde weer op de door Piet Saarberg gemodificeerde Tool III (met DNA zwaarden) waarop hij eerder de Nederlands Kampioenschappen zeilde.

Aanvankelijk werd Sjoerd op achterstand gezet door Thilo Keller die mijn zijn Arrow, met a-symetrische kromme zwaarden van Marstrom, ruime wind in de trapeze zeilde maar na anderhalve wedstrijd lukte het Sjoerd de zeilwijze van Thilo te kopiëren.

Door vervolgens beter te schakelen (in-uit trapeze) kon Sjoerd later in de serie beter gebruik maken van de vele windschiftingen en terugkomen in de wedstrijd. Zondagochtend zeilde Sjoerd in 5 tot 8 knopen wind het veld vervolgens overtuigend op grote afstand en legde daarmee de basis voor zijn eindzege.

Guido Schulte was uiteindelijk verrassend en overtuigend derde achter de opnieuw agressief zeilende Thilo Keller.

Guido had teruggegrepen naar een vorig Ashby (14) zeil waarmee hij met name aan de wind aanmerkelijk beter uit de verf kwam. Opmerkelijk was dat hij zelf zei dat hij aan de zeilen geen verschillen kon zien. Beide zeilen zijn van de Ashby 14 reeks.

Thilo Keller timmert zo hard aan de weg dat het waarschijnlijk is dat hij binnen enkele jaren tot de mondiale top in de A-klasse gaat behoren. Ook in Wismar was hij al dagen tevoren aan het trainen. Zijn boathandling is prima en zijn snelheid ook.  Maar zijn stijl van zeilen is agressief en dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen. Hij komt ook nog ervaring te kort en dat blijkt bijvoorbeeld in de jurykamer. Ook dit jaar was er weer een protest tussen Thilo en Sjoerd dat Thilo verloor. Overigens hebben beiden afgesproken het volgend jaar uitsluitend op het water uit te zullen vechten.

TOP DRIE WISMAR

1e plaats: NED 3    Sjoerd Hoekstra (Tool III – Brewin – Pesa)

 (5)          2             1             1             1             3

2e plaats: GER 45  Thilo Keller         (Arrow-Ashby-Pesa) 

1             1             2             2             3             (4)

3e plaats: GER 85  Guido Schulte   (Geltech-Ashby-Fiberfoam)

2             2             (4)          4             2             2

A-cat.nl vroeg Sjoerd naar de nieuwe techniek van het afkruisen...

"Downwind in de trapeze is nog iets dat we verder moeten gaan onderzoeken. 

Het komt er nu op neer dat je de boot aanvankelijk hoog opstuurt, in de draad klimt, de boot 'op z'n flippers' krijgt en dan voorzichtigjes afstuurt onderwijl voorzichtig het gewicht naar achteren brengend.

Soms maakt dit het mogelijk om de golven op een andere manier te nemen waardoor je beter uitkomt. De truc is vanzelfsprekend dit allemaal op het juiste moment te doen.

Je moet weten wanneer het zich uitbetaald. Thilo Keller is al dik een jaar aan het experimenteren hiermee, als het gaat dan gaat hij ook super daarmee, maar ik vind zijn inschattingen niet subtiel  genoeg. Hij voert het niet zelden te ver door."

We vroegen Sjoerd ook nog naar het agressieve zeilen van Thillo...

"Met agressief zeilen van Thilo bedoel ik dat hij de grenzen van de wet opzoekt.

Hij nam vorig jaar geen compensatiegewicht (zijn boot is 5 kg te  licht) mee het water op. Toen hij daar na 4 gewonnen wedstrijden over  stond te pochen -en ik het hoorde- heb ik hem een protest aangezegd (en gewonnen).

Nu vond Thilo het nodig mij -in een situatie waarin ik binnenliggende boot bij de benedenboei was- heel strak rond de boei te loeven.

Dat luistert erg nauw als je dat doet. Ik moet zeggen hij verraste mij daarmee -hij beheerst wel degelijk de techniek- maar hij zette het nogal vroeg in: direct rond de boei boord aan boord liggend sprong hij in de trapeze en blokkeerde daarmee voor mij de doorvaart. Als hij dit enkele meters verderop had gedaan had hij het protest niet verloren..."

Als laatste vroegen we Sjoerd of hij nog spannende plannen had voor de toekomst?...

"Spannende plannen? Zeker wel. Er komt een materiaalswitch. De Tool III is niet snel genoeg. Daarnaast overweeg ik eind dit jaar/begin volgend jaar tijd te steken in het begeleiden van zeilers. Clinics/coaching o.i.d.

 En natuurlijk de mooie wedstrijden af!"

Sjoerd, dank je wel, veel succes en we horen graag van je clinics!

A-cat zeilers, het ziet er naar uit dat we moeten gaan oefenen met het afkruisen in de trapeze, met de tips van Sjoerd heb je in ieder geval al een idee waar je mee moet beginnen en waar je op moet letten.

Het zal interessant worden om te zien hoe de klasse zich qua techniek en materiaal verder ontwikkeld.

Voor de klasse was 2010 volgens ons een heel goed jaar, natuurlijk dankzij DNA, De Nederlandse A...

Die boot loopt erg hard, zowel op het water alsook in de verkoop. We horen inmiddels berichten dat er allerlei bootmakers aan het werk zijn gegaan, de lat ligt weer een stukje hoger, de messen worden geslepen en wij als A-cat zeilers zijn benieuwd naar wat het volgende seizoen gaat brengen.