A-cat breekt RTG Ronderecord

Mischa Heemskerk & Bastiaan Tentij zetten nieuw RTG-2-mansboot Record neer, A-cat zeiler Robert Feddes verbreekt 1-mansboot record RTG

Nieuwe zeilrecords op het Haringvliet bij Ronde Tiengemeten (RTG)

Tijdens de proefronde van RTG 2010, de jaarlijkse grote catamaran zeilrace op het Haringvliet, is het 18 jaar oude Ronde Record van de 2-mansboten  gesneuveld. 23 Minuten later werd ook het 4 jaar oude 1-mansboot record verbroken. Onder hevige weersomstandigheden, met vlagen tot windkracht 7, werden afgelopen zondag toptijden neergezet.

Topzeiler Mischa Heemskerk zette samen met fokkemaat Bastiaan Tentij op een Formule 18 Hobie Wildcat een recordtijd neer van 1.33 uur tijdens de ronde om het eiland Tiengemeten. Daarmee verbraken zij het oude Ronde Record dat op naam stond van oud-Olympisch zeiler Willi Bladel, die samen met zijn broer op een Tornado een recordtijd had van 1 uur en 35 minuten.

Het heeft 18 jaar geduurd voordat het 2-mansboot record eindelijk werd verbeterd en nog wel op een unieke manier. Het record werd namelijk binnen luttele seconden door 2 boten verpulverd. Na winnaars Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij, kwamen 10 seconden later John Moret en Danny Radelaar binnen op een M20 GTI. Met een tijd van 1:33:10 uur bleven ook zij binnen de oude recordtijd.

Ook op de 1-mansboten werd een nieuw record gevestigd. A-cat zeiler Robert Feddes klokte een tijd van 1:56 uur. Het vorige Ronde Record 1-mansboten uit 2006 stond met 1:59 op naam van Eric van Empel, ook met een A-cat.

A-cat.nl sprak met Robert Feddes...

"Het waren heftige omstandigheden afgelopen zondag, ik startte redelijk, en moest alleen Eric Lampier, onze echte zwaarweerspecialist (8e bij het NK open), voor me laten. Afwisselend kwam ik bij Eric in de buurt en moest ik hem weer laten gaan, ik heb pas e.e.a. aan mijn schootvoering veranderd en merkte dat ik toch te hard moest trekken om de boel te kunnen houden, dus een aantal keren moest ik gewoon naar binnen om m'n handen een beetje rust te geven en toen zag ik Eric dus echt hard weglopen...

...maar van mijn A-cat maat George Jongen heb ik geleerd dat het uiteindelijk gaat om wat bij de finish gebeurt...

...op de terugweg, wist ik alleen Eric nog voor me, en die ging zo ongelofelijk hard, die was echt niet meer te pakken, dus ik keek achter me en zocht naar de andere A-cats, maar die waren in geen velden of wegen te zien, en toen besloot ik om geen risico meer te nemen en verdedigend uit te zeilen...

...eenmaal aan de kant rende ik naar boven (vanwege de Lemans finish) en kwam er bij de jurytafel achter dat ik toch eerste A-cat was, het bleek dat Eric 200 meter voor de finish over de kop was gegaan en van zijn boot was weggeraakt...

Niet altijd wordt je beloond voor het beperken van de risico's, maar vandaag was het - jammer genoeg voor Eric natuurlijk - voor mij wel de beste keus."

We hebben gehoord dat de A-cats sneller waren dan Tornado's en F18's, hoe was dat?

"In 1 woord, waanzinnig, ik wist niet dat het zo hard kon gaan, als ik eenmaal goed kon staan dan liep je de meeste 18's en de tornado's er gewoon uit, Eric Lampier lag - net voordat hij over de kop ging - ook op de 3e plek na de Wildcat met daarop Mischa, die natuurlijk een absolute wereldzeiler is, en daar vlak achter John Moret met z'n M20, dus je ziet dat met zwaar weer de A-cats op een ruim rak toch echt mee doen, nogmaals jammer dat Eric niet overeind is gebleven, anders was het nieuwe 1-mansboot record nog wel een stuk lager geweest".

Ronde Tiengemeten – laatste weekend september
De proefronde RTG vindt doorgaans de week voor de Ronde om Tiengemeten plaats. RondeTienGemeten - het grootste binnenwater catamaranevenement in de wereld - wordt elk jaar georganiseerd door Catamaran vereniging Hellecat.

Wat ooit begon als een wedstrijdje met een handvol catamarans is in de loop der tijd uitgegroeid tot een jaarlijks zeilfestijn van wereldformaat. In de afgelopen 31 jaar is RTG een internationaal zeilevenement geworden met deelnames van maximaal 250 catamarans, die vanaf de startlijn bij de Haringvlietdam wegspurten voor  een race van 65 km om het eiland Tiengemeten in het Haringvliet.

Het unieke van de RTG is dat de organisatie geheel in handen is van vrijwilligers, die ieder jaar met veel enthousiasme zowel de recreatieve als de ervaren wedstrijdzeilers naar het strand van Hellecat weten te krijgen. Het evenement trekt zeilers van wereldklasse aan, met de nieuwst ontwikkelde catamarans, die niet alleen voor een eerste plaats in hun klasse gaan, maar ook een nieuw Ronde Record op hun naam willen zetten.

Het bijzondere aan dit evenement is dat recreatieve zeilers zich kunnen meten met  de allerbeste catamaranzeilers ter wereld. Wereldkampioenen zeilen hier tussen amateurs. De wedstrijd wordt gevaren onder de zogenaamde Texel-rating, een handicap systeem waarbij iedereen een eerlijke kans maakt om te winnen.

RondeTienGemeten wordt ieder jaar het laatste weekend van september gezeild, dus wil je het ook een keer meemaken, blokkeer dan je agenda, kom naar Hellecat en doe mee!