Verstelbare Spreaders Helpen Om Hoger & Dieper te Zeilen

De 4 Musketiers van Hellecat (Bertus van Drongelen, Eric Lampier, George Jongen en Robert Feddes) zeilen en skeeleren 's zomers samen en in de winter schaatsen ze en tekenen ze mooie dingen op bierviltjes die ze dan op hun A-cats uittesten.

Bertus van Drongelen, bijgenaamd Bertus Polyester, maar misschien moeten we dat nu toch maar veranderen in Carbon Bertus, heeft al verschillende boten gebouwd. Waaronder overigens ook een mooie full carbon A-cat!

Jaren geleden ook al een Dominator, daar zijn er 2 van gebouwd en die dingen waren hun tijd ver vooruit, toen al experimenteerde Bertus samen met Piet Heemskerk met verstelbare spreaders...

En ook George had al eerder geexperimenteerd met verstelbare spreaders.

De 4 musketiers hebben in de winter van 2009/2010  op verschillende bierviltjes e.e.a. uitgetekend en daarna natuurlijk vol goede moed uitgetest.

Hier rechts zie je waar George Jongen nu al sinds 2010 mee vaart, ook Eric vaart hier mee - en ook nog eens met veel wind. Dit systeem is met recht hufter proof te noemen. Danzij dit systeem is George overigens tot op de dag van vandaag bij licht weer downwind nog steeds bijna niet te kloppen, alle nieuwere boten ten spijt!

En daaronder zie je het systeem van Bertus van Drongelen...

In eerste instantie werden we natuurlijk gewaarschuwd dat de masten hier niet tegen bestand zouden zijn.

De verschillende systemen geven namelijk mogelijkheid om de spreader rake van 0 tot maximaal 72 mm af te stellen.

En volgens Piet Saarberg, de maker van onze masten,  was dit allemaal absoluut onverantwoord en zou de mast waarschijnlijk breken boven de windkracht 5.

De 4 musketiers waren daar niet van onder de indruk, ze zijn waarschijnlijk ook niet zo slim natuurlijk, om in de woorden van Eric te spreken: 'gelukkig zijn wij stom genoeg om het gewoon even uit te proberen'.

En Eric en Robert hebben dat inmiddels zo vaak al met  zo veel wind gedaan dat sommigen zeggen dat die 2 er voor gezorgd hebben dat de reputatie van de A-cats dat het alleen lichtweer bootjes waren, compleet is vernietigd.

Vele mooie dagen met veel wind later zijn we nu in 2015 aangeland en nog steeds zijn de systemen heel en werken ze goed.

Bertus en George hebben overigens volgens velen wel de mooiste systemen ontwikkeld.

Het sterkste systeem werd ontwikkeld door Robert Feddes, die gewoon wat simpele RVS plaatjes met gaatjes combineerde met een paar katrolletjes.

Dit systeem heeft zich bewezen in de legendarische Ronde TienGemeten van 2010 waar hij de enige A-cat zeiler was die de ronde toen heeft gezeild. En de boel bleef gewoon heel! Wel brak er 1 roer af 300 meter voor de finish, maar de mast en spreadersysteem bleven heel.

De 4 Musketiers zijn overigens ook al een tijdje aan het testen met zelfgebouwde vleugels aan zwaarden, maar daar zijn ze nog niet zo heel succesvol in. Hoewel, weten wat niet werkt, is ook vooruitgang!

Zodra er meer te vertellen is over het vliegavontuur van de 4 Musketiers, melden we ons weer.

Tot dan wensen we iedereen: Kissing the Waves!

P.S. Mocht je nou ook zo'n verstelbaar spreadersetje willen hebben, dan kun je bij Bertus een setje zoals hiernaast bestellen. Hiermee heb je de basis om jouw spreaders ook verstelbaar te maken. Je krijgt er volledige installatieinstructies bij! Simpel en snel zelf te doen. Aan de wind krijgt je meer hoogte en snelheid en downwind meer druk en diepte.

Succes!