A-cat Sneller Dan Tornado...

Sjoerd Hoekstra Wint Ronde FLUESSEN 2010 op A-cat

Tijdens de jaarlijkse catamaranraces op de Fluessen hebben Rene Mulder en Sjoerd Hoekstra reclame gemaakt voor de A-klasse.

Rondje Fluessen is een goed georganiseerd evenement op een mooie locatie in zuid-west Friesland. 

Dit jaar was er een veld van 25 boten dat voornamelijk uit spinakerboten bestond.

Sjoerd Hoekstra:

"Ik had al in geen jaren meer deelgenomen aan een handicap-regatta en was benieuwd naar de verhoudingen rond de boeien.

Het bleek dat voor andere deelnemers de A-klasse ook een grote verassing was.

De eerste race –een lange afstandsrace up & downwind over het meer- heb ik stuivertje gewisseld met de Tornado van Ronald Vermolen en Tim Berende.

Ik denk dat het genoegen daarover meer aan mijn kant lag dan aan de hunne, gezien de verschrikte blikken toen ik ze na het ronden van het benedenwindse eiland in een luwte tot op 5 meter naderde.

Aan de wind kon ik ze daarna de baas.

Moet gezegd dat zij downwind een aantal keren de spi moesten strijken om weer een beetje hoogte te winnen,  maar het was bijzonder gaaf om onder deze omstandigheden, windkracht 4 met erg forse windstoten, met ze te knokken om als eerste afgevlagd te kunnen worden. Het was fysiek tamelijk zwaar. 

Rene zeilde zijn MK 4 naar een met deze wind verdienstelijke 17e plaats.

In de korte baan wedstrijden daarna kon ik met ogenschijnlijk weinig moeite de serie verder binnenhalen. Maar schijn bedriegt, ik moest alles uit de kast halen om de anderen de baas te blijven en zeilde vrij perfecte races.

Ik zie toch niet in hoe een A-klasse het tegen goed gezeilde F18’s moet gaan redden, ook niet als deze 100 als Texel rating hebben. 

Misschien zou het daarom goed zijn om eens aan de Ronde om Texel deel te nemen om daar, ten overstaan van catzeilend (en yardstick bepalend) Nederland, afgedroogd te worden?  Of toch maar gewoon lekker A-klasse races varen?!"

Uitslagen binnenkort op  www.kuilart.nl


Sjoerd en Rene, bedankt en gefeliciteerd met jullie uitkomsten!